Η Ρεφλεξολογία είναι μια συναρπαστική τέχνη και μία εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική. Πρόκειται για μία ολιστική, συμπληρωματική αγωγή, με στόχο τη διατήρηση ή την επίτευξη της ισορροπίας στον οργανισμό, με την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτο-ίασης που είναι εγκατεστημένοι στα συστήματα κάθε οργανισμού.
Η ισορροπία, όπως θα αναφέρουμε και στη συνέχεια, είναι βασική προϋπόθεση υγείας και ευεξίας.

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων, στα πέλματα αλλά και στα χέρια, που σχετίζονται με άλλα μέρη ή όργανα του σώματος, καθώς τα άνω και κάτω άκρα αποτελούν μικροσκοπική αντανάκλαση ολόκληρου του σώματος.
Η Ρεφλεξολογία είναι ολιστική αγωγή, γιατί ακολουθεί τις αρχές της ολιστικής προσέγγισης που συμπεριλαμβάνονται στην έννοια, ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς μία βιολογική μηχανή αποτελούμενη από διάφορα όργανα και γι αυτό, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε απλώς και μόνο στην αντιμετώπιση ενός σωματικού συμπτώματος αλλά να προσπαθούμε για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης υγείας του.
Η Ρεφλεξολογία είναι φυσική τεχνική και για την εφαρμογή της δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά, φαρμακευτικά ή χημικά μέσα.
Η Ρεφλεξολογία είναι συμπληρωματική αγωγή γιατί μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε ιατρική αγωγή (συμβατική ή εναλλακτική), λειτουργώντας υποστηρικτικά σε αυτήν.

Σύμφωνα με τους ορισμούς που ισχύουν από Ευρωπαϊκούς φορείς, ως συμπληρωματικά θεραπευτικά συστήματα ορίζονται τα μη αυτοτελή, μη ιατρικά συστήματα τα οποία μπορούν να υπάρξουν ως συμπληρωματικά μιας άλλης αυτόνομης θεραπείας, και στα οποία δεν ανήκει η δικαιοδοσία της διάγνωσης ή της ιατρικής ευθύνης, ως εκ τούτου είναι δυνατό να ασκούνται από μη γιατρούς.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια ολιστική-φυσική επιστήμη. Ως μεθοδολογία που ανήκει στο ευρύτερο φάσμα των θεραπειών αφής, ήταν από τις πρώτες μεθόδους που ανακαλύφθηκαν για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας και ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. Υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες ότι ασκούνταν πιέσεις και ειδικές μαλάξεις στα πέλματα σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα καθιερώθηκε από την Eunice Ingham και αποτελεί εξέλιξη της Θεωρίας των Ζωνών που διατύπωσαν οι William Fitzerald και Edwin Bowers, με το βιβλίο τους «Zone therapy» το 1917.

Ρεφλεξολογία ή Αντανακλαστική Ζωνοθεραπεία είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται σήμερα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το σώμα χωρίζεται σε 10 ίσες κατακόρυφες ζώνες-πέντε από κάθε πλευρά μιας νοητής γραμμής που χωρίζει το σώμα στα δύο. Κατά μήκος αυτών των ζωνών ρέει άυλη μορφή ενέργειας. Οι ζώνες διατρέχουν το σώμα από τα δάκτυλα του ποδιού και του χεριού προς το κεφάλι και αντίστροφα. Σύμφωνα με τον Δρα. Φιτζέραλντ, ασκώντας πίεση σε κάποιο σημείο μιας ζώνης, επηρεάζεται ολόκληρη η ζώνη και ότι βρίσκεται σε αυτή. Επίσης αν παρουσιαστεί πρόβλημα ή πόνος σε κάποιο σημείο ή όργανο μιας ζώνης, και πάλι επηρεάζεται όλη η ζώνη.

Σήμερα, με τη μεγάλη εξέλιξη και άνοδο των επιστημών, η Ρεφλεξολογία έπαψε να είναι μόνο εμπειρική τέχνη και έχει μερίδιο και στην επιστημονική γνώση. Επομένως η Ρεφλεξολογία είναι συγχρόνως επιστήμη και τέχνη.   Επιστήμη γιατί γνωρίζει, όσο είναι δυνατόν, τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, συμμετέχει σε επιστημονικά προγράμματα, αλλά και τέχνη, γιατί εμπεριέχει τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας και αυτοίασης.
Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολυποίκιλη, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία όλων των συστημάτων και τόσο ο βαθμός όσο και ο χρόνος επίδρασης ποικίλλει σε κάθε άνθρωπο.
Η Ρεφλεξολογία ανοίγοντας τις διόδους της ενέργειας, ενεργοποιεί σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τον άνθρωπο.

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι βασικές της επιδράσεις.

Βαθιά χαλάρωση.
Με τον όρο βαθιά χαλάρωση περιγράφουμε τις αλλαγές στη χημεία του σώματος που προκαλούν την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Η αντίδραση της χαλάρωσης αναπτύχθηκε από τον οργανισμό προκειμένου να εξισορροπήσει την αντίδραση « μάχης ή φυγής» ή του στρες, όπως εξελίχθηκε στις μέρες μας.
Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, το σώμα έχει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοίασης που διαθέτει. Όταν το νευρικό μας σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, η κατάσταση ηρεμίας διευκολύνει τη σωστή, ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος.

Κυκλοφορία αίματος/ λέμφου
Η Ρεφλεξολογία επιδρά ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί το αίμα μπορεί να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα σε όλο το σώμα, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.
Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος συμβάλλει επίσης, με τον καλύτερο τρόπο, στην αποτοξίνωση, γιατί απομακρύνει όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων. Ταυτόχρονα με το αίμα όμως, κυκλοφορεί και η λέμφος, που είναι το βασικό στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όταν το κυκλοφορικό μας σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, επηρεάζει θετικά και τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Ομοιόσταση
Ομοιόσταση είναι η διατήρηση σταθερών συνθηκών στο εσωτερικό των κυττάρων άρα και του σώματος. Περιλαμβάνει φυσικές και χημικές διεργασίες, με στόχο την ισορροπία στο εσωτερικό του. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον και τις συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούνται σταθερές οι συνθήκες μέσα στο σώμα μας. Η ανισορροπία σε κάποια περιοχή ή όργανο του σώματος, σημαίνει ότι αυτό δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά (υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί) και επηρεάζει την αρμονική λειτουργία όλου του οργανισμού. Σε κατάσταση ανισορροπίας μπορεί να μας οδηγήσει η ένταση, το άγχος, η διατροφή, οι αρνητικές σκέψεις, η μη ικανοποιητική προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική ζωή. Όταν αυτή η αρχική εκδήλωση ανισορροπίας δεν αντιμετωπιστεί, οδηγούμαστε στην α-σθένεια.
Η Ρεφλεξολογία βοηθάει σημαντικά στην επαναφορά ή τη διατήρηση της ισορροπίας και της ομοιόστασης του οργανισμού και τη διαχείριση και αντιμετώπιση του στρες. Η Ρεφλεξολογία ασκείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ρεφλεξολόγους που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκά έτη σπουδών, με εκπαίδευση τουλάχιστον 500 ωρών, όπως ορίζουν τα Σωματεία Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, καθώς και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική, μη επιτηρούμενη πρακτική 60 τουλάχιστον ωρών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Υποχρεωτικά Βασικά Μαθήματα
1. Ρεφλεξολογία-θεωρία και επιτηρούμενη πρακτική-ελάχιστες 200 ώρες:  Α έτος 100 ώρες και Β έτος 100 ώρες
2. Παθολογία-Ανατομία-Φυσιολογία- ελάχιστες ώρες:120.
3. Ζώνες-Ζωνοθεραπεία και προηγμένες τεχνικές Ρεφλεξολογίας- μεσημβρινοί: ελάχιστες ώρες:30.
4. Βασικές αρχές Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής- ελάχιστες ώρες:50.
5. Αρχές Υγιεινής, Πρώτες Βοήθειες- ελάχιστες ώρες:10.
6. Νομοθεσία, Δεοντολογία (καταστατικό Σ.Ε.Ρ)- ελάχιστες ώρες:10.
7. Μεθοδολογία έρευνας- ελάχιστες ώρες:10.
8. Βασικές αρχές διατροφής- ελάχιστες ώρες:20.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα (ένα κάθε μήνα), συνολικής διάρκειας 10 ωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, σπουδαστές καθώς και όσοι κατοικούν εκτός Ηρακλείου. Τα πρώτα 2 Σαββατοκύριακα μας δίνουν τον βασικό κορμό της γνώσης μας, για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στη συνέχεια σε κάθε σύστημα του σώματός μας (πεπτικό, αναπνευστικό, νευρικό κ.λ.π), με παράλληλη διδασκαλία ιατρικών μαθημάτων. Εκτός από τη θεωρητική εκπαίδευση, στα πλαίσια του Σαββατοκύριακου, κάνουμε πρακτική εξάσκηση στα ρεφλεξολογικά αντανακλαστικά σημεία του κάθε συστήματος, δουλεύουμε πάνω σε ρεφλεξολογικούς χάρτες, για τα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά, ενώ διδασκόμαστε και ολοκληρωμένες θεραπευτικές τεχνικές για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Μελετάμε συγκεκριμένες περιπτώσεις με λήψη ιστορικού, τεχνικές υποστήριξης του εκπαιδευόμενου ρεφλεξολόγου, τεχνικές επικοινωνίας και χτισίματος μιας ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης με τον δέκτη, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία και εφαρμογή τεχνικών αυτοβελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης, που είναι απαραίτητες για κάθε μελλοντικό ρεφλεξολόγο, προκειμένου να δυναμώσει τη θέση του ως θεραπευτή.
Μην ξεχνάμε ότι Θεραπεία, με την αρχική έννοια του όρου, σημαίνει στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φροντίζω, περιποιούμαι, υπηρετώ τον άνθρωπο.

 Ο Ρεφλεξολόγος δεν είναι γιατρός!
 Δεν κάνει διάγνωση ιατρικών καταστάσεων!
 Δεν υπόσχεται βελτίωση συγκεκριμένου προβλήματος υγείας!
 Δεν ισχυρίζεται ότι θεραπεύει!
 Δεν συστήνει φαρμακευτική αγωγή ή διακοπή της!
 Δεν χρησιμοποιεί μηχανήματα!

 

Διάρκεια:  Α έτος :  26-27/10  &  16-17/11  &  14-15/12  &  11-12/01  &  08-09/02   29-01/03  &  21-22/03 11-12/04  02-03/05  &  23-24/05

Κάθε Σάββατο και Κυριακή 16 00 με 21 00

Διδάσκουν: Κατερίνα Βακωνάκη

 

Παρακαλώ  επικοινωνήστε  με  την  γραμματεία για  να  ενημερωθείτε  για  τις  ημερομηνίες της διεξαγωγής του σεμιναρίου  τις  ώρες  και  το  κόστος .

Comments are closed.