Βεντούζες – Moxa – Gua Sha

Βεντούζες – Moxa – Gua Sha

Η χρήση Βεντουζών, Μόξα (καύση βοτάνου Artemisia Vulgaris) και Gua Sha (θεραπευτική απόξεση), αποτελούν βασικό θεραπευτικό εργαλείο της κλινικής εφαρμογής της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι ενδείξεις της εφαρμογής τους περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα παθολογικών καταστάσεων και αντιμετώπισης πόνου και η απλοϊκότητα της χρήσης τους τα καθιστά προσβάσιμα σε οποιονδήποτε, γνώστη και μη της Π.Κ.Ι, για την αντιμετώπιση ποικίλων σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών.

Στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένες και ιδιαίτερα στο νησί μας την Κρήτη, ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος. Ο κλασικός τρόπος που εφαρμόζονται οι βεντούζες είναι με μικρά ή μεγάλα ποτήρια τα οποία θερμαίνονται με ένα φλεγόμενο πιρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα (σαν στουπί). Αμέσως τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, συνήθως στην πλάτη, με αποτέλεσμα το δέρμα να φουσκώνει.  Με αυτήν την μέθοδο διεγείρουμε τη ροή, κυρίως του αίματος και της λέμφου, στην περιοχή όπου εφαρμόζεται. Με τον τρόπο αυτόn κινητοποιείται το αίμα και η λέμφος σε επίπεδο δέρματος και μυϊκού ιστού τόσο στην περιοχή εφαρμογής της βεντούζας όσο και στις γειτονικές περιοχές απ’ όπου αναρροφώνται. Αποτέλεσμα αυτού είναι η βελτίωση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών. Με βάση αυτή την αρχή, οι βεντούζες χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση καταπονημένων μυών.

– Βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του αίματος

– Αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό

– Μειώνουν το οίδημα και τον πόνο

– Λύνουν συμφύσεις

– Ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους

– Ανακουφίζουν το αναπνευστικό, ειδικά όταν υπάρχει βήχας, άσθμα και κρύωμα

– Ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  • Ιστορική αναφορά.
  • Αναφορά στην θεωρία Yin – Yang, 8 αρχών, 6 βλαπτικών παραγόντων, Μεσημβρινών.
  • Θεραπευτικές ενδείξεις.
  • Αντενδείξεις – προφυλάξεις.
  • Τεχνικές βεντουζοθεραπείας: Τόνωσης και διασποράς, ολίσθησης και μάλαξης, αφαίμαξης.
  • Bεντουζοθεραπεία με βεντούζα φωτιάς, με βεντούζα έαρος, με βεντούζα σιλικόνης .
  • Τεχνικές Gua Sha.
  • Εφαρμογή διαφόρων ειδών μοξαθεραπείας.

Ημερομηνία Διεξαγωγής :

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες

(Μίνιμουν 4 συμμετοχές για να ξεκινήσει νέο τμήμα διδασκαλίας) .

Συνολική Διάρκεια  : 20 ώρες

Συντονίστρια Αικατερίνη Δανιήλ

Για την πλήρη κατανόηση της θεωρίας και την χρήση της Βεντούζας είναι καλό ο σπουδαστής να παρακολουθήσει τις 3 συναντήσεις της Βασικής Θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Παρακαλώ  επικοινωνήστε  με  την  γραμματεία  μας,  για  να  ενημερωθείτε  για  τις  ημερομηνίες τις  ώρες και το κόστος  .

 

Comments are closed.
X